Som idrottsförälder gäller det att bidra till ett positivt samarbete för att stödja och stimulera barnen på bästa möjliga sätt. Som förälder stöttar du dina barn på ett positivt sätt och ser till att barnen får utvecklas i sin egen takt.
Film från riksidrottsförbundet om att vara idrottsförälder
Föräldrautbildning från Svensk friidrott
Verksamheten bygger på ideellt arbete och alla aktiva och deras föräldrar förväntas hjälpa till med olika typer av arrangemang. Veterangruppens medlemmar/de aktiva förväntas ta ett större eget ansvar. Det blir så bra som vi gör föreningen tillsammans. Det finns många olika uppgifter i en förening. Ledarrollen – du som förälder kan utbilda dig till friidrottsledare. Funktionärsrollen - vi arrangerar många arrangemang för friidrott för att våra idrottare ska få möjlighet att tävla. Styrelsearbete och kommunikation är andra uppgifter. Hjälp till med det som du är bra på. Om många hjälper till kan vi på ett hållbart sätt skapa en bra förening och förutsättningar för att många ska kunna utöva friidrott.
Inriktningen är att för varje aktiv förväntar vi oss att minst en person är funktionär på Blodomloppet och ytterligare fyra funktionärstillfällen under året. I takt med att den aktive blir äldre kan den vara med och vara funktionär när det passar men utgångspunkten är att anhöriga hjälper till för att lösa funktionärspusslet så att de aktiva kan tävla. Tränare och den som är funktionärssamordnare för en träningsgrupp behöver inte vara funktionär. Om två delar på en funktionärssamordnarroll delar man på 4 funktionärstillfällen under året. På Blodomloppet förväntas alla hjälpa till.
Funktionärstillfället kan vara ett uttalat datum men antalet timmar beror på hur många funktionärer som har anmält sig. Målet är att ett tillfälle ska vara max en halv dag.
Funktionärsanmälan skickas ut säsongsvis, http://crew.ka2if.se Det är viktigt att alla svarar även om du inte kan vara med.